Standart/İleri Düzey süpervizyona başlamadan önce bu dokümanı dikkatle okuyunuz. Bu bilgilendirme http://tr.sematerapienstitusu.com/hizmetlerimiz/supervizyon/ temel alınarak oluşturulmuştur ve herhangi bir çelişki durumunda asıl doküman esas alınmalıdır.


Süpervizyona Hazırlık

Sertifika sürecinde, Şema Terapi süpervizyonu yalnızca ISST onaylı eğitmen ve süpervizörlerden alınabilir.

Süpervizör olarak seçtiğiniz kişinin bu ölçütü karşıladığından emin olunuz (Türkiye’de ISST onaylı ileri düzey Şema terapisti ve süpervizörü olan kişiler: Sevinç Göral Alkan, Esra Ersayan, Alp Karaosmanoğlu, Gonca Soygüt Pekak, Safiye Yinelek, Bahar Köse Karaca ve İ. Volkan Gülüm)

Süpervizyona başlamadan önce, sürece uygun vaka seçmiş, ayrıntılı bir ön görüşme ile vakanın klinik öyküsünü almış ve yeni kavramsallaştırma formunu temel düzeyde dolduracak kadar değerlendirme seanslarının tamamlamış olmanız beklenmektedir (ortalama ilk seansı tamamlanan vakalara yönelik bir ön hazırlığın olması). Ayrıca, vakaların süpervizyon eğitimi için onamlarının (Ek-1) alınması gerekmektedir. Görüntü kayıtlarının da sürecin başında başlatılması önerilmektedir. Süpervizörleriniz süreç içerisinde görüntüler üzerinden geri bildirimlerde bulunacaklardır. Sonradan kayıt alma yolu tercih edildiğinde uygun seans seçimi zorlaşmakta, hem terapistte hem de danışanda doğallık bozulabilmekte, süreci sıkıntıya sokacak kısıtlar oluşabilmektedir.

Süpervizyon gerekliliklerini tamamladığınızda Standart Düzey Sertifikasyona
başvurmak için bir (1) görüşme görüntüsünü temel eğitimi almadığınız ve süpervizyon çalışması yapmadığınız bir ISST onaylı eğiticiye, İleri Düzey Sertifikasyona başvurmak için iki (2) görüşme görüntüsünü temel eğitimi almadığınız ve süpervizyon çalışması yapmadığınız iki ayrı ISST onaylı eğiticiye göndermeniz gerekmektedir.

Süpervizyona başvuru sürecinde yeterli danışan havuzunuz olduğundan ya da bu havuzu sağlayacak bir kurumsal bağlantınız olduğundan emin olun. Bazı adaylar süpervizyona getirdikleri danışanın terapiyi yarıda bırakması durumunda yeni danışan bulmakta zorluk yaşamakta, süpervizyon sürecine uzun aralar vermek zorunda kalmaktadırlar.

Adaylar güncel ISST koşullarını takip etmek ve bunlara uymak konusunda sorumluluğu kabul ederler.


Süpervizyon Süreci

Süpervizyon süreci minimum bir yıldır. Adaylar ayda en az bir oturumluk süpervizyon almalıdır. Ancak sıklık süpervizör ile konuşularak artırılabilir.

Standart Düzey Şema Terapisti sertifikası için süpervizyon süreci içinde minimum 2 vakanın boylamsal takip edilmesi gerekir (20 oturum/grup eş değer kredisi).

İleri Düzey Şema Terapisti sertifikası için ise süpervizyon süreci içinde minimum 4 vaka boylamsal takip edilmelidir (40 oturum/grup eş değer kredisi).

Her bir süpervizyon oturumu 50 dakikadır.

Süpervizyon öğrencisi devamsızlık yapmama ve devamsızlık durumunda süpervizöre e-posta yoluyla yazılı olarak beyan verme sorumluluğu taşır. Bunun yapılmadığı durumlarda süpervizör adayın süpervizyon sürecini yeniden değerlendirebilir. (Bilgi dahili dışında devamsızlık yapan adayın süpervizyon sürecinde yaşanan bu kopukluk, sürecin sağlıksızlığı açısından bilgi vericidir ve eğiticiler kurulu bunu değerlendirmeye alacaktır.)

Süpervizyon grubundaki kişi sayısına göre belirlenmiş olan oturum sayıları ve saatler, tamamlanması gereken ‘asgari’ gerekliliklerdir. Süpervizyon saatleri tamamlandığında sertifikasyona başvuru için süpervizörünüzün Şema Terapi sürecini bağımsız sürdürebileceğinize dair görüşü de gereklidir. Süpervizör adayın mesleki anlamda yeterliliğini engelleyen durumlar tespit ettiğinde bunu kendisine bildirir ve karşılıklı diyalog içinde çözüm alternatifleri üretilir (örn: adayın sertifikasyon başvurusundan önce ek süpervizyon saati veya bireysel şema terapi alması). Ortak bir çözüm alternatifi geliştirilemeyen durumlarda eğiticiler kuruluna başvurulur. Kurul, tarafları dinleyerek özüm önerileri sunar.

Ücretler eğiticiler kurulu tarafından belirlenen taban üzerinden oluşturulur. Bu açıdan eğiticiler arasında ücretlendirme farklılıkları olabilir. Süpervizyon sürecinin devam ettiği dönem ve koşullara göre ücretlendirme revize edilmektedir. Bu bilgilere süpervizörlerin web sitelerinden ulaşabilirsiniz ya da doğrudan kendilerine danışabilirsiniz.

Süpervizyona, yapısal olarak bireysel ve/veya grup süpervizyonu planlamasıyla başlanabilir. Süpervizörün ya da süpervizyon alan kişinin/grup üyelerinin değişen koşulları ya da gereksinimleri doğrultusunda sertifikasyon için gereken oturum sayısının tamamlanması açısından yeniden planlamalar yapılabilir. Bu planlamaların (süpervizörle ek oturumlar yapmak vs.) sorumlu süpervizörün bilgisi dahilinde yapılması zorunludur. Aksi takdirde bu saatler süpervizyon gerekliliği dahilinde sayılmayacaktır.

Öncelikle 1 vakayı 10 oturum izleyip daha sonra 2. vakayı kalan 10 oturumda
izlemeyi tercih ediyoruz. Süpervizyona 1 vaka hazırlığıyla başlamak uygundur.


Etik

Süpervizyon sürecinde öğrenci ve süpervizör Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği
(https://www.psikolog.org.tr/tr/files/folder/etik-yonetmeligi-x389.pdf) ve Türkiye Psikiyatri Derneği Etik Kuralları’na (https://www.psikiyatri.org.tr/tpd-kutuphanesi/belge/311) bağlı kalmakla yükümlüdürler.
Süpervizyon sürecinde aday tarafından gerçekleştirilen herhangi bir etik ihlal durumu süpervizör tarafından ISST onaylı eğiticiler kuruluna bildirilir ve kurul tarafından inceleme başlatılır. İhlalin tespiti halinde süpervizör süreci koşulsuz olarak sonlandırabilir. Bu durumda o güne kadar alınan süpervizyon saatleri geçersiz olacaktır.


Süpervizyon Sonrası Başvuru Süreci

Süreç için http://tr.sematerapienstitusu.com/isst-basvuru-sureci/
Adaylar, temel düzey (veya ileri düzey) eğitimi tamamladıktan sonra gereklikleri yerine getirip sertifikasyon sürecini (temel veya ileri düzey) başlatmak (başvuruyu Bölge Sertifikasyon Koordinatörüne göndermek) için aşağıdaki sürelerde koşulları sağlamalıdır:

  1. Adaylar temel eğitimi tamamlamalarından itibaren 3 yıl içinde Standart Düzey Şema Terapist sertifikasına başvuru yapmalıdır. Bunun hemen akabinde İleri Düzey Şema Terapisti Sertifikasına başvurmak için ek olarak maksimum 2 yıl sınırı vardır.
  2. Eğer adaylar, standart düzey sertifikasyon için 3 yıl kriterini veya ileri düzey sertifikasyon için verilen 2 yıl kriterini karşılayamazlarsa aşağıdaki seçeneklerden birini yerine getirmek durumundadır:
    * Zaman sınırını aşan her yıl için minimum 6 saatlik (veya her iki yıl için 12 saatlik) sertifikasyon veya “sürekli eğitim” çalışma gruplarına katılmak. (Bu çalışma grupları, temel düzey eğiticileri dışındaki ISST Sertifikalı eğiticiler tarafından yürütülmelidir.)
    * ISST Sertifikalı Eğitici/ Süpervizörlerden her yıl için minimum 6 saatlik (veya her iki yıl için 12 saatlik) süpervizyon almak.
    * ISST tarafından akredite edilen ÖKG’lerden (Özel Konulardaki Gruplar) birinde planlı bir online oturumda vaka sunmak. Bu sunumlar, her bir yıl için 3 saatin üzerinde olmamalıdır ve çalışma grupları, süpervizyon ile birleştirilebilir. ÖKG lideri, adayın talebi doğrultusunda, bu sunumları Bölge Sertifikasyon Koordinatörüne yapacakları yazılı bir başvuru ile onaylatabilmelidir.

Sertifikasyon Sonrası

Standart Düzey Şema Terapistleri veya sadece kuramsal eğitimlerini tamamlamış kişiler, eğitim adı altında ücretli toplantılar düzenleyemez veya süpervizyon veremezler.

Standart Düzey Şema Terapistleri, ancak ISST onaylı Eğitim Programı Yürütücüsü Eğitmenler gözetiminde ve bu eğitim programları kapsamında temel seviyede eğitimlere destek verebilirler (“facilitator”) veya yaşantısal, bilişsel, davranışsal tekniklerin
öğretilmesinde rol oynayabilirler.

İleri Düzey Sertifikalı şema terapistleri, eğitici olmak için, ileri düzey sertifika
onayını takiben minimum 3 yıl sonrasında ISST tarafından gerekli görülen diğer ölçütleri tamamlayarak (örn. eğitici eğitimleri, sınavlar) ISST Onaylı Eğitici ve Süpervizör belgelerini almaya hak kazanmalıdırlar.

Yukarıdaki kurallara uymayan şema terapist adayları ya da standart düzey şema terapistleri ISST Etik ve Çatışma Çözümü Komitesi’ne bildirilir. Bu durumda komite tarafından belirlenen yaptırımlar uygulanır.
https://schematherapysociety.org/Ethics-&-Conflict-Resolution-Committee

Başvurunun ISST ölçütlerini karşılaması adayın sorumluluğundadır. Buna göre Psikiyatri Uzmanlığı ya da Klinik Psikoloji Diploması /YÖK denklik Belgesi) ibraz etmek gerekliliği vardır. Aksi bir durumun tespitinde sürecin herhangi bir aşamasında sertifikasyon süreci sonlandırılabilir, verilmiş belgeler iptal edilebilir.

Süpervizyona Başvuru

Artan süpervizyon talepleri ve yoğun bekleme listeleri açısından, süpervizörler bireysel olarak başlamış oldukları süpervizyonları grup süpervizyon yapısına dönüştürme önerileri getirebilir. Diğer taraftan, bazı grup üyelerinin sürece devam edememeleri durumundan yeni grup düzenlemeleri gereksinimi oluşabilir.

Yukarıda yer alan bilgileri okuduğunuz ve anladığınızdan emin olunuz.

Onam formlarını hazırlayınız (Ek 1 ve Ek 2).

Tarafımca yürütülecek süpervizyon grupları için bekleme listesine kaydolmak isterseniz
volkanglm@gmail.com üzerinden temasa geçebilirsiniz. Başvurunuz sırasında diploma ve sertifika örneklerini de iletmenizde yarar vardır.